Въпроси

Много от земеделските производители нямат време да четат подробните инструкции за GPS картата на имотите. Тук ще намерите отговори на най-често задаваните въпроси относно създаването и използването на нашата система.

 • Колко струва софтуера и картата?

За да използвате картата, имате нужда от софтуер. Цената на софтуера заедно с навигационната карта на България, е 60 лв. За всяко землище, което сте ни изпратили и искате да бъде създадена GPS карта на имотите, цената е 99 лв.

Например работите в 3 землища и ще ползвате системата на 1 таблет или телефон с Android. Вие ще трябва да платите общо 357 лв. като това е крайна цена с ДДС. За всички направени разходи Вие ще получите фактура след като попълните формата за плащане.

 • Как става плащането?

За информация пишете на e-mail адреса или се обадете на посочения телефонен номер в секция Контакти.

 • Цената еднократно ли се плаща или имате някакви годишни такси?

Всички цени се заплащат еднократно и няма никакви такси, които се плащат по-късно. Тъй като GPS картата на имотите се създава в определен период от време, ако след няколко години искате нова карта поради промени в имотите, тогава се плаща за създаването на новата карта.

 • Има ли някакви отстъпки при повече землища?

На всеки 10 землища, 1 ще бъде безплатно, т.е. ще получите карта с 10 землища, но ще платите за 9 от тях.

 • Какво трябва да направя, за да имам карта с имотите в телефона или таблета?

На първо място трябва да разполагате с таблет или телефон, който е оборудван с GPS приемник и работи под операционна система Android. След това Вие трябва да притежавате ZEM, SHP, DXF, KMZ или файл в друг векторен формат, който съдържа данни за имотите и да ни го изпратите на e-mail адреса, указан в Контакти. Не забравяйте да оставите Вашето име и фамилия, както и телефон за връзка. Ако всичко е наред с Вашите данни, ще получите от нас тестов файл с част от землището и указания за работа с него.След като тествате системата, плащате и получавате пълната карта с всички файлове.

 • Лесно ли се работи с тази система?

Лесно и трудно са относителни понятия, защото всеки възприема различно техниката. След като Вие имате телефон с Android или таблет, то за Вас няма да представлява никаква трудност да работите с GPS карта на земеделските имоти. Системата не е по-трудна за потребителите отколкото писането на SMS, гледането на клипове в YouTube или ползването на игри от Google Play.

 • Когато ползвам картата, необходим ли е мобилен Internet на устройството?

Картата е създадена да работи в off-line режим, затова нямате нужда от мобилна връзка. Самият софтуер може да използва мобилни данни за обновяване на полицейските камери или метеорологичните условия например, но тези данни не са свързани по никакъв начин с картата. В инструкцията е описано как да забраните on-line услугите в софтуера, за да не ви досаждат излишно.

Обърнете внимание, че единствено ако ползвате на полето мобилната версия на Google Earth и искате да видите имотите върху сателитна снимка, тогава ще Ви трябва Internet връзка.

 • Защо аз трябва да търся данни за землищата?

На първо място ние не разполагаме с данни за землищата. Всеки ZEM файл, който получаваме, е на разположение единствено и само на земеделския производител, който го е изпратил. С други думи дори да имаме данни за Вашето землище, изпратени от друг земеделски производител, няма вариант те да бъдат използвани за създаване на Вашата карта.

Друга причина е коректността на данните. Картата, която ще създадем, ще бъде толкова точна и актуална, колкото са данните, които сте ни изпратили. Ако има някакви разминавания и несъответствия в номера и контури на имотите, то те са съществували в изходните данни.

И накрая, ние извършваме услугата „Създаване на GPS карта на земеделските имоти“, като в 7 стъпки обработваме Вашите данни. Ние не разполагаме и не предоставяме данни за землища.

 • Откъде да намеря ZEM или SHP файловете, които Ви трябват?

Няма еднозначен отговор на този въпрос, защото никой земеделски производител не ни дава информация откъде е взел данните. Факт е, че всички общински служби по земеделие и гори както и геодезичните фирми, поддържащи районите, разполагат с тези файлове. Също така много земеделски производители имат данни за селата, в които работят, но те на практика са неизползваеми. Точно тук помагаме ние, тези данни да станат за Вас разбираеми и лесни за използване.

 • Има ли начин да тествам безплатно картата?

Да, както споменах в една от предишните точки, Вие можете безплатно да тествате нашата система в рамките не повече от 7 дни. За целта трябва да свалите софтуера за тест от Google Play и да ни изпратите ZEM файл с данни за селото. За Вас ще бъде създадена карта на част от имотите на селото, която ще получите на e-mail. След като се убедите в ефективността на нашата система, преминаваме към заплащане на лиценза за софтуера и картата. При успешна транзакция, получавате карта с всички имоти, за които сте ни изпратили данни.

 • Какво ще получа от Вас след като заплатя услугата?

Вие ще получите няколко файла в зависимост от това за колко землища сте поискали да създадем GPS карта.

ZEMap.nm2 е файл, който трябва да копирате в папка AgroMaps. Вижте инструкцията за работа с картата, за да разберете повече

NameXX.kmz са файлове с имената на селата. Тези файлове са за стационарната и мобилната версия на Google Earth, където ще можете да виждате имотите нанесени върху сателитна снимка на района. Няма изискване за мястото, където ще копирате файловете, но ако искате да ползвате на полето тези данни, трябва да имате мобилен Internet на устройството.

При желание от Ваша страна ще получите фактура за направените разходи.

 • Мога ли да виждам имената на собствениците на дисплея?

Не, няма такъв вариант. На дисплея се виждат само номерата на масива, имота и името на населеното място, например 56.12, Суворово. Тези данни са напълно достатъчни за еднозначното идентифициране на който и да е земеделски имот в България. Когато ние получим данни от Вас, автоматично се изтрива цялата информация, която не ни трябва и остават само номерата на имотите. Нашата цел е да предоставим на земеделските производители удобна, бърза и ефективна система, с която на намират и очертават имотите си без излишна информация на дисплея.

 • Ако по-късно искам да направите още землища, как може да стане това?

Не е никакъв проблем към вече създадена карта да бъдат добавени допълнителни землища. Обикновено  картата за мобилното устройство е една и съдържа всички Ваши землища, а файловете за Google Earth са за всяко отделно землище. Разбира се, ако Вие желаете, картата може да бъде разделена по начин, който е удобен за Вас. Например ако сте ни изпратили 5 землища, можем да създадем 2 GPS карти – в едната да бъдат 3 землища, в другата останалите 2.

 • С каква точност мога да трасирам и очертавам имотите си?

Точността на всички съвременни GPS приемници в мобилните устройства е от порядъка на 2-3 метра при добри условия на открито, като може да има малки отклонения в зависимост от конкретното устройство, което използвате. Ако се намирате в гъста и влажна гора, грешката при определяне на координатите нараства, особено ако върху клоните на дърветата има скреж или сняг.

Не вярвайте на рекламни трикове от рода на „Това е специален GPS, най-използван модел в земеделието“. Некоректни търговци ще се опитат да продадат своята лъскава стока без да се интересуват от Вашите конкретни нужди. Всъщност можете да се ориентирате по цената на устройството, защото GPS приемниците се делят на три вида:

  • Кодови приемници – с цена от 150 до 800 лв. те осигуряват точност в границите на 2-3 метра.
  • Диференциални GIS приемници – с цена от 6 000 до 15 000 лв. точността е в рамките на 0.20-0.80 метра.
  • Високоточни геодезични приемници – с цена от 20 000 до 50 000 лв тук с точността не се прави компромис и тя е между 0.005-0.020 метра.

Сами виждате в коя категория попадат масовите мобилните устройства, които се продават на пазара в момента. Интересен факт е, че всички GPS приемници, независимо от тяхната цена, в гората работят с точността на най-евтините уреди.

 • Мога ли да очертавам сам имотите и да създам SHP (шейп) файл за системата ИСАК?

Това е една от основните задачи, които стоят на дневен ред пред всеки земеделски производител. Ако Вие не очертаете правилно имотите си, ще загубите ценни средства, предназначени за Вас и дори можете да бъдете санкционирани за нарушения.

Добрата новина е, че напълно безплатно, без наша или чужда помощ, Вие сами можете да очертаете имотите си и да подготвите SHP файл за системата ИСАК. Всичко, което трябва да направите е да се запознаете с отделните стъпки на процеса от тази статия.


Ако имате други въпроси, с удоволствие можем да ги разискваме. Използвайте за връзка с мен един от начините, описани в секция Контакти.

Реклама

4 thoughts on “Въпроси

   • Софтуера с картата на България го има за iPhone, но за съжаление нямам достъп до файловата система и за момента земеделски карти на iPhone не работят.
   • Към днешна дата дали започнаха картите да работят на iPhone

   • Здравейте, не използвам Apple продукти и нямам представа докъде са стигнали нещата. Инсталирайте пробна версия на Navitel и опитайте да създадете собствена папка за карти. Ако успеете, ще Ви изпратя тестова карта за тест. Не мисля обаче, че имате достъп до файловата система както Windows и Android. Мобилните продукти на Apple са предназначени за други цели.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s